Nietolerancje pokarmowe

Nigdy dotąd żywność nie była tak uboga w składniki odżywcze i bogata w substancje toksyczne, jak obecnie. W rezultacie, u coraz większej ilości osób, równowaga systemu immunologicznego ulega zaburzeniu. Skutkuje to, między innymi, wytwarzeniem przeciwciał przeciwko wybranym pokarmom czyli nietolerancjami pokarmowymi.

Czym objawiają się nietolerancje pokarmowe?

Objawami nietolerancji pokarmowych często są problemy z trawieniem, bóle stawów, głowy, zmęczenie, problemy ze skórą, a nawet ADHD, depresja czy astma. Tak długa lista problemów zdrowotnych wywołanych nietolerancjami pokarmowymi spowodowana jest tym, że nietolerancje pokarmowe prowadzą do stanów zapalnych w organizmie.

Niezależne badania ośrodków naukowych wielu krajów wykazały u 75% badanych pacjentów związek pomiędzy występowaniem nietolerancji pokarmowych, a nasileniem objawów różnych schorzeń, takich jak: zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, itp.

Jak diagnozujemy?

Nietolerację pokarmową można wykryć badając krew na wskaźnik poziomu antygenu IgG . Pokarm nie wywołuje natomiast wzrostu poziomu histaminy  (antygen IgE), bo nietolerancja pokarmowa nie jest ‘typową’ alergią pokarmową. Określa się ją jako alergię opóźnioną, gdyż jej objawy pojawiają się do 72 godzin od spożycia uczulającego pokarmu. Często się zdarza, że osoby testowane na typową alergię, mają wynik negatywny, jednak mogą cierpieć z powodu niezdiagnozowanych alergii opóźnionych zwanych potocznie nietolerancją pokarmową.

Jak leczymy?

Na podstawie wyników badań dobieramy pacjentom indywidualną dietę, której przestrzeganie pozwala usunąć źródła problemów zdrowotnych i umożliwia zdrowe, komfortowe życie.